Espo’s Trivia Challenge: Fun Facts 2013 Edition

Getting to know your Mets can be a fun process, especially if you look past the everyday fun stuff of hits, runs, errors, strikeouts, etc., you know…stats.

But ballplayers are people, too, or so they say, so sometimes there are moments in their illustrious past, often baseball related, and laced with stats, that are quite trivial, but can also amuse or entertain on a different level, and makes for interesting “facts” you can pass on to your friends when there’s a lull in your conversation.

For example, did you know that Jonathon Niese, was the last Mets pitcher to enter a game as a pinch-hitter?  He was, on April, 7, 2010, when he was sent up to bat for Hisanori Takahashi.

There you go, you’ll sound just like Ron Darling or Keith Hernandez when they’re tossing out a few tidbits during their SNY telecasts.

For this “Trivia Challenge,” we’re going to focus on the new guys and young players, and see how well you do.  Don’t worry, the first one’s a gimme.

 

 

>>>>> 

 

 

FILL IN THE BLANKS

 

1.___________________ is second to Mariano Rivera in game appearances by current major league pitchers. (No. 2 always tries harder, don’t they?)

 

  1. A.   FRANK FRANCISCO
  2. B.   LATROY HAWKINS
  3. C.   BRANDON LYON
  4. D.   PEDRO FELICIANO

 

2.___________________ was once traded for Carlos Beltran in a three-team multi-player deal. (Carlos Who?  Sounds familiar.)

 

  1. A.   JOHN BUCK
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   LATROY HAWKINS
  4. D.   AARON LAFFEY

 

3. ______________ made his major league debut against the Mets in 2002.  (Went 0-3 in a loss to New York, and is still bummed about it)

 

  1. A.   BRANDON LYON
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   SCOTT ATCHISON
  4. D.   SHAWN MARCUM

 

4._______________ was originally drafted by the Mets in 2005, but chose not to sign with New York. (What? And missed out on all that fun in 2006?)

 

  1. A.   COLLIN COWGILL
  2. B.   ANTHONY RECKER
  3. C.   BRANDON LYON
  4. D.   GREG BURKE

 

5._______________ was drafted by the NHL Carolina Hurricanes, but chose to play baseball instead of hockey.  (His dentist was disappointed)

 

  1. A.   MATT HARVEY
  2. B.   GREG BURKE
  3. C.   JAMIE HOFFMAN
  4. D.   SHAWN MARCUM

 

6._______________ played two years with the Hanshin Tigers in Japan’s Central League.  (Sushi for everyone in the clubhouse!)

 

  1. A.   SCOTT ATCHISON
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   SCOTT RICE
  4. D.   LATROY HAWKINS

 

7.______________ has been traded four times, the greatest amount of times being dealt by any Met on the current 40-man roster.  (And keeps a bag packed at all times)

 

  1. A.   LATROY HAWKINS
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   BRANDON LYON
  4. D.   SCOTT RICE

 

8.______________ was once voted “Mr. Baseball” by his high school. (Does Tom Selleck know about this assault on his title?)

 

  1. A.   KIRK NIEUWENHUIS
  2. B.   LUCAS DUDA
  3. C.   MIKE BAXTER
  4. D.   COLLIN COWGILL

 

9._______________ is a season ticket holder for the NFL’s Kansas City Chiefs. (Really?  The Chiefs?  And he’ll admit to it?)

 

10.______________ became the 962nd player to appear in a game for the NY Mets on Opening Day.  (Shortly after this “new” Met became No. 962, he was soon followed by Nos. 963, 964, 965, 966, and 967 in that first game of the year.)

 

  1. A.   MARLON BYRD
  2. B.   JOHN BUCK
  3. C.   COLLIN COWGILL
  4. D.   SCOTT RICE

 

 

>>>>> 

 

 

ANSWERS

1.B

2.A

3.B

4.D

5.C

6.A

7.C

8.D

9.D

10.C  

 

Posted under Andy Esposito, Anthony Recker, Carlos Beltran, Espo, Everyday Fun, Fun Facts, Greg Burke, Latroy Hawkins, League Debut, Mariano Rivera, New York Mets, Niese, Ron Darling, Scott Atchison, Top Story, Trivia Challenge

Do The Right Thing Mets And Retire No. 8

With all the Madoff talk, lawsuits, minority buyers, and New Yorker article talk surrounding the New York Mets, it would be hard to believe the club could every do the right thing.

But now the opportunity is staring them right in the face.

Officially retire Gary Carter’s No. 8.

With the news coming out today that “The Kid” has malignant tumors in his brain, the best way of showing Carter how much everyone cares during his fight. Carter was a key cog of the 1986 club, who meant so much to Met fans during his five years in Flushing, so an on the field celebration of his career would be a way of giving back.

If Carter starts to feel well enough to get to New York, this would be the ultimate pick me up for the Hall of Fame catcher. Any type of cancer is not easy to deal with, but brain cancer is the worst.  The best way of keeping his spirits up would be keeping his mind off the disease and show him how much he is loved.

Carter was a special player for the Mets. Without him, the young pitchers, like Ron Darling, Sid Fernandez, and even Doc Gooden to an extent, don’t develop as quickly. No Carter means no World Series in 1986, even with the stacked lineup for the Mets.

And the club knows that. No. 8 has not been issued since 2002, the year before Carter when into the Hall – when Matt Galante wore it. If Carter was inducted as a Met, then the club would have retired his number, but because he went in as an Expo – and rightfully so – there was no number retirement ceremony that summer, only a ceremony to honor “The Kid.”

But No. 8 stays dormant, much like Mike Piazza’s No. 31 and even Willie Mays’s No. 24. You can probably expect the Mets to retire 31 someday – in fact I was told it is on the eventual agenda for the franchise – and 24 probably will stay dormant as long as Rickey Henderson is away from the club.

Yet, there has been no explanation about No. 8. The Mets should just retire it or reissue it, instead of keeping it in some sort of limbo.

And if they want to retire it, this year is a perfect opportunity. Being the 25th anniversary of the 1986 club, the Mets can bring back the whole team for one last hurrah. They can retire No. 8 for Carter, while giving the whole team a day in their honor. An added bonus for the club would be a sellout crowd at Citi Field, something that’s a rarity these days, helping the Wilpon coffers as they try to pull out of the financial mess.

It would be win-win for the Mets and frankly the right thing to do.

With Mets management acting like the Gang Who Couldn’t Shoot Straight these last few years, this is an opportunity to gets some good baseball related public relations for the club.

More importantly, though, it’s the right thing to do.

Here’s Mookie Wilson’s reaction on Gary Carter.

Posted under Brain Cancer, Cog, Do The Right Thing, Doc Gooden, Hall Of Fame, Joe Mcdonald, Malignant Tumors, Matt Galante, Mike Piazza, New York Mets, Number Retirement, Pitchers, Retirement Ceremony, Rickey Henderson, Ron Darling, Sid Fernandez, Top Story, Type Of Cancer, Yorker Article

This post was written by Joe McDonald on May 27, 2011

Tags: , ,