Espo’s Trivia Challenge: Fun Facts 2013 Edition

Getting to know your Mets can be a fun process, especially if you look past the everyday fun stuff of hits, runs, errors, strikeouts, etc., you know…stats.

But ballplayers are people, too, or so they say, so sometimes there are moments in their illustrious past, often baseball related, and laced with stats, that are quite trivial, but can also amuse or entertain on a different level, and makes for interesting “facts” you can pass on to your friends when there’s a lull in your conversation.

For example, did you know that Jonathon Niese, was the last Mets pitcher to enter a game as a pinch-hitter?  He was, on April, 7, 2010, when he was sent up to bat for Hisanori Takahashi.

There you go, you’ll sound just like Ron Darling or Keith Hernandez when they’re tossing out a few tidbits during their SNY telecasts.

For this “Trivia Challenge,” we’re going to focus on the new guys and young players, and see how well you do.  Don’t worry, the first one’s a gimme.

 

 

>>>>> 

 

 

FILL IN THE BLANKS

 

1.___________________ is second to Mariano Rivera in game appearances by current major league pitchers. (No. 2 always tries harder, don’t they?)

 

  1. A.   FRANK FRANCISCO
  2. B.   LATROY HAWKINS
  3. C.   BRANDON LYON
  4. D.   PEDRO FELICIANO

 

2.___________________ was once traded for Carlos Beltran in a three-team multi-player deal. (Carlos Who?  Sounds familiar.)

 

  1. A.   JOHN BUCK
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   LATROY HAWKINS
  4. D.   AARON LAFFEY

 

3. ______________ made his major league debut against the Mets in 2002.  (Went 0-3 in a loss to New York, and is still bummed about it)

 

  1. A.   BRANDON LYON
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   SCOTT ATCHISON
  4. D.   SHAWN MARCUM

 

4._______________ was originally drafted by the Mets in 2005, but chose not to sign with New York. (What? And missed out on all that fun in 2006?)

 

  1. A.   COLLIN COWGILL
  2. B.   ANTHONY RECKER
  3. C.   BRANDON LYON
  4. D.   GREG BURKE

 

5._______________ was drafted by the NHL Carolina Hurricanes, but chose to play baseball instead of hockey.  (His dentist was disappointed)

 

  1. A.   MATT HARVEY
  2. B.   GREG BURKE
  3. C.   JAMIE HOFFMAN
  4. D.   SHAWN MARCUM

 

6._______________ played two years with the Hanshin Tigers in Japan’s Central League.  (Sushi for everyone in the clubhouse!)

 

  1. A.   SCOTT ATCHISON
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   SCOTT RICE
  4. D.   LATROY HAWKINS

 

7.______________ has been traded four times, the greatest amount of times being dealt by any Met on the current 40-man roster.  (And keeps a bag packed at all times)

 

  1. A.   LATROY HAWKINS
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   BRANDON LYON
  4. D.   SCOTT RICE

 

8.______________ was once voted “Mr. Baseball” by his high school. (Does Tom Selleck know about this assault on his title?)

 

  1. A.   KIRK NIEUWENHUIS
  2. B.   LUCAS DUDA
  3. C.   MIKE BAXTER
  4. D.   COLLIN COWGILL

 

9._______________ is a season ticket holder for the NFL’s Kansas City Chiefs. (Really?  The Chiefs?  And he’ll admit to it?)

 

10.______________ became the 962nd player to appear in a game for the NY Mets on Opening Day.  (Shortly after this “new” Met became No. 962, he was soon followed by Nos. 963, 964, 965, 966, and 967 in that first game of the year.)

 

  1. A.   MARLON BYRD
  2. B.   JOHN BUCK
  3. C.   COLLIN COWGILL
  4. D.   SCOTT RICE

 

 

>>>>> 

 

 

ANSWERS

1.B

2.A

3.B

4.D

5.C

6.A

7.C

8.D

9.D

10.C  

 

Posted under Andy Esposito, Anthony Recker, Carlos Beltran, Espo, Everyday Fun, Fun Facts, Greg Burke, Latroy Hawkins, League Debut, Mariano Rivera, New York Mets, Niese, Ron Darling, Scott Atchison, Top Story, Trivia Challenge

Brewers Sweep Weekend Series over the Mets; Mets Drop 9 of Last 11 Games

Flushing, NY—The Milwaukee Brewers 6-2 victory over the Mets completed a three game sweep over the Mets at Citi Field. The two clubs are presently heading in very different directions. The Brewers are in first place in the N.L. Central Division after winning 22 of the last 25 games. The Mets have dropped nine of the last eleven contests and are only three games in front of the last place Florida Marlins in the N.L. East.

The weekend games provided very happy birthdays for Brewers manager Ron Roenicke (Friday) and Milwaukee’s ace pinch hitter, Craig Counsell (Sunday). Roenicke is enjoying a successful rookie season as manager of the Brewers.  Counsell, as a pinch hiller, led off the ninth with a single to right. The plate appearance as a pinch hitter and the base hit raised his career team marks to 161 and 40 respectively. Counsell, 41, is the sixth oldest player currently active in MLB.

The two starters, R.A. Dickey and Yovani Gallardo statistically threw almost identical games. Each pitched seven innings, gave up two runs, both earned, and surrendered six hits. Gallardo walked one, intentionally and fanned six. Dickey did not walk a batter and struck out three. Neither hurler figured in the decision.

The first run of the contest was scored on a two-out home run hit by Casey McGehee in the fourth. The second run for the Brewers were scored by the superstar combo of Ryan Braun and Prince Fielder. One day earlier, both homered in the 11-9 Brewers comeback victory, the 33rd game in which each blasted a four bagger. On Sunday, Braun led off the sixth with a single, stole second and scored on a single to center by Fielder.

The Mets tied the score in the seventh. David Wright singled to lead-off. The next batter, Lucas Duda drove in two as he homered to right on the first pitch. The Mets did not score again as former Mets closer Frankie Rodriguez in the eighth and former Yankee LaTroy Hawkins In the ninth retired all the batters they faced.

The four Mets relievers, Manny Acosta, Tim Byrdak, Jason Isringhausen and Pedro Beato surrendered four runs and five hits in two innings. After the contest, Mets manager Terry Collins expressed his regret over removing Dickey from the game, “R. A. Pitched a great game. I have to take this one [blame]. I should have stayed with R.A.”

Ryan Braun did the greatest damage to the Mets. He hit safely three times, stole two bases, his 25th and 26th, score two runs and drove in a third. Collins said, “You have to give Braun credit.”

Collins spoke of his team’s recent failings, “When Jose and Murph went down, we had to pick ourselves up and we just have not done that. We haven’t played well enough to win. We have to get them [players] to believe in themselves again.”

Fielder explained to reporters his team’s confidence and success, “I think we finally got that feeling [that we can find a way to win] on the road. I never saw that [22 of 25 wins] since Little League.”

The difference between the two teams may have been best expressed by Frankie Rodriguez, who has played for both in 2011. When Queens reporter Lloyd Carroll said to Rodriguez, “I’ll bet you’re just glad to be over here [Brewers] than over there [Mets], K-Rod emphatically replied, “Hell Yeah!”

Posted under Comeback Victory, David Wright, Florida Marlins, Game Sweep, Happy Birthdays, Latroy Hawkins, Milwaukee Brewers, New York Mets, Plate Appearance, Rookie Season, Ryan Braun, Three Games, Top Story, Weekend Games