Espo’s Trivia Challenge: Fun Facts 2013 Edition

Getting to know your Mets can be a fun process, especially if you look past the everyday fun stuff of hits, runs, errors, strikeouts, etc., you know…stats.

But ballplayers are people, too, or so they say, so sometimes there are moments in their illustrious past, often baseball related, and laced with stats, that are quite trivial, but can also amuse or entertain on a different level, and makes for interesting “facts” you can pass on to your friends when there’s a lull in your conversation.

For example, did you know that Jonathon Niese, was the last Mets pitcher to enter a game as a pinch-hitter?  He was, on April, 7, 2010, when he was sent up to bat for Hisanori Takahashi.

There you go, you’ll sound just like Ron Darling or Keith Hernandez when they’re tossing out a few tidbits during their SNY telecasts.

For this “Trivia Challenge,” we’re going to focus on the new guys and young players, and see how well you do.  Don’t worry, the first one’s a gimme.

 

 

>>>>> 

 

 

FILL IN THE BLANKS

 

1.___________________ is second to Mariano Rivera in game appearances by current major league pitchers. (No. 2 always tries harder, don’t they?)

 

  1. A.   FRANK FRANCISCO
  2. B.   LATROY HAWKINS
  3. C.   BRANDON LYON
  4. D.   PEDRO FELICIANO

 

2.___________________ was once traded for Carlos Beltran in a three-team multi-player deal. (Carlos Who?  Sounds familiar.)

 

  1. A.   JOHN BUCK
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   LATROY HAWKINS
  4. D.   AARON LAFFEY

 

3. ______________ made his major league debut against the Mets in 2002.  (Went 0-3 in a loss to New York, and is still bummed about it)

 

  1. A.   BRANDON LYON
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   SCOTT ATCHISON
  4. D.   SHAWN MARCUM

 

4._______________ was originally drafted by the Mets in 2005, but chose not to sign with New York. (What? And missed out on all that fun in 2006?)

 

  1. A.   COLLIN COWGILL
  2. B.   ANTHONY RECKER
  3. C.   BRANDON LYON
  4. D.   GREG BURKE

 

5._______________ was drafted by the NHL Carolina Hurricanes, but chose to play baseball instead of hockey.  (His dentist was disappointed)

 

  1. A.   MATT HARVEY
  2. B.   GREG BURKE
  3. C.   JAMIE HOFFMAN
  4. D.   SHAWN MARCUM

 

6._______________ played two years with the Hanshin Tigers in Japan’s Central League.  (Sushi for everyone in the clubhouse!)

 

  1. A.   SCOTT ATCHISON
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   SCOTT RICE
  4. D.   LATROY HAWKINS

 

7.______________ has been traded four times, the greatest amount of times being dealt by any Met on the current 40-man roster.  (And keeps a bag packed at all times)

 

  1. A.   LATROY HAWKINS
  2. B.   MARLON BYRD
  3. C.   BRANDON LYON
  4. D.   SCOTT RICE

 

8.______________ was once voted “Mr. Baseball” by his high school. (Does Tom Selleck know about this assault on his title?)

 

  1. A.   KIRK NIEUWENHUIS
  2. B.   LUCAS DUDA
  3. C.   MIKE BAXTER
  4. D.   COLLIN COWGILL

 

9._______________ is a season ticket holder for the NFL’s Kansas City Chiefs. (Really?  The Chiefs?  And he’ll admit to it?)

 

10.______________ became the 962nd player to appear in a game for the NY Mets on Opening Day.  (Shortly after this “new” Met became No. 962, he was soon followed by Nos. 963, 964, 965, 966, and 967 in that first game of the year.)

 

  1. A.   MARLON BYRD
  2. B.   JOHN BUCK
  3. C.   COLLIN COWGILL
  4. D.   SCOTT RICE

 

 

>>>>> 

 

 

ANSWERS

1.B

2.A

3.B

4.D

5.C

6.A

7.C

8.D

9.D

10.C  

 

Posted under Andy Esposito, Anthony Recker, Carlos Beltran, Espo, Everyday Fun, Fun Facts, Greg Burke, Latroy Hawkins, League Debut, Mariano Rivera, New York Mets, Niese, Ron Darling, Scott Atchison, Top Story, Trivia Challenge

Espo’s Trivia Challange: David Wright

He’s already at or near the top of so many Met All-Time offensive categories they could someday name the entire list of hitting categories in his honor, so there’s no telling where David Wright will end up at the end of his newly signed eight-year deal worth some $138 million.  Wright is now the all-time team leader in Hits, Runs, Doubles, RBIs, Total Bases, Extra Base Hits, Multi-Hit Games, Walks, Sacrifice Flies, and was second in At-Bats, and Average.

Wright will be wearing that number 5 Met uniform for a long time, and he can now challenge a team record once thought insurmountable  – the 17 years in uniform held by longtime Met Ed Kranepool, and his well-earned record for games played (1,831).

Until then, and for now, this month’s inaugural Sportsday Mets trivia challenge is dedicated to Wright and his all-time accomplishments with those who occupy the lists ahead or behind him.

 

1. Just behind Wright and Kranepool, with exactly 1,300 hits in a Mets uniform is:

A.   Cleon Jones
B.   B. Bud Harrelson
C.   C. Darryl Strawberry
D.   D. Jose Reyes

2.     Nine Mets have at least 1,000 hits on their Mets ledgers.  Rounding out the Top Ten is this popular Met with 997 hits:

A. Mookie Wilson
B. Howard Johnson
C. Edgardo Alfonzo
D. John Olerud
3. Wright leapfrogged several ex-Mets to now top the all-time Walks category, and dethroned this Met for the No. 1 spot, who had earned 580 free strolls to first:

A. Ed Kranepool
B. Bud Harrelson
C. Darryl Strawberry
D. Mike Piazza

4. In the quirky, but important category of Multi-Hit Games, Wright passed this Met, who had 385 MHGs, as the new leader:

A. Ed Kranepool
B. Cleon Jones
C. Keith Hernandez
D. Jose Reyes

5. Wright was, and is still, third in all-time team slugging percentage.  The leader in this category remains:

A. Darryl Strawberry
B. Mike Piazza
C. Carlos Beltran
D. Frank Thomas

6. It became widely known in the Mets Universe that Wright became just the third Met to reach the 200 home run level, behind Strawberry (252), and Piazza (220).  Just behind them, at 192, is:

A. Dave Kingman
B. Ed Kranepool
C. Howard Johnson
D. Carlos Beltran

7. Wright’s speed on the bases this year earned him the No. 5 slot in all-time stolen bases, way behind all-time leader Reyes, who copped 370 bags.  Wright passed this rather fast Met in the process, who had 152 steals:

A. Ron Hunt
B. Lee Mazzilli
C. Lenny Dykstra
D. Bud Harrelson

8. In the also important category of On-Base Percentage, Wright is locked in at fourth, and we’ll ask if you can put the top three in this category in the correct order, who boast OBPs of .425, .391, and .387:

A. John Olerud, Dave Magadan, Keith Hernandez
B. Keith Hernandez, John Olerud, Dave Magadan
C. Dave Magadan, Keith Hernandez, John Olerud
D. John Olerud, Keith Hernandez, Dave Magadan

9. If you’ve been following Wright’s career, you might know that among National League teams, the Mets third baseman owns his highest batting average (.378) against this club:

A. Atlanta Braves
B. Cincinnati Reds
C. Los Angeles Dodgers
D. St. Louis Cardinals

10. True or false: David Wright has a higher batting average in Citi Field than he had at Shea Stadium.

ANSWERS:

1. D
2. B
3. C
4. D
5. B
6. C
7. B
8. A
9. C
10. False, At Shea: .318, Citi Field: .283

 

 

Posted under Bud Harrelson, Carlos Beltran, Cleon Jones, Darryl Strawberry, David Wright, Edgardo Alfonzo, Espo, John Olerud, Jose Reyes, Mhgs, Mike Piazza, New York Mets, Offensive Categories, Sacrifice Flies, Slugging Percentage, Sportsday, Top Story, Trivia Challenge